پزشکی

برای درمان کف پای صاف به چه دکتری باید مراجعه کرد؟

یکی از آسیب های شایع که اکثریت افراد به آن دچار می شوند مربوط به صافی کف پا می باشد. در طی این آسیب قوس موجود در کف پا از بین می رود و کف پا حالتی صاف خواهد داشت. این که چه چیزی سبب بروز این آسیب می شود مشخص نیست، برخی از افراد به صورت مادرزادی به آن دچار هستند و گروهی در طول سال های زندگی وابسته به دلایل مختلف به آن دچار می شوند. اما یکی از سوالاتی که در خصوص این آسیب وجود دارد این است که برای درمان کف پای صاف به چه دکتری باید مراجعه کرد؟

اگرچه صافی کف پا جزو عارضه هایی است که خیلی آسیب زا نمی باشد، اما بهتر است که شما اقدامات لازم جهت درمان را انجام دهید. این که برای درمان نزد چه دکتری مراجعه کنید وابسته به این است که علت بروز آسیب در شما چه می باشد؟

با این حال معمولا در اکثریت مواقع باید شما نزد متخصص ارتوپدی مراجعه کنید، در آن جا آزمایشات و عکس برداری های لازم انجام می شود و پس از آن در صورت نیاز به پزشک مربوطه ارجاع داده می شوید.

در این مطلب قصد داریم تا شما را کمی بیشتر با صافی کف پا آشنا کنیم و بررسی کنیم که علت بروز این آسیب چه می باشد و در صورت بروز راه حل چیست، بنابراین اگر شما یا یکی از اطرافیانتان به این آسیب دچار شده اید و سوالاتی در خصوص آن دارید توصیه می کنیم حتما تا انتها این مطلب همراه ما باشید.

علل شکل گیری صافی کف پا

علل شکل گیری صافی کف پا

قبل از بررسی های بیشتر در مورد صافی کف پا، بیایید ببینیم که علت بروز این آسیب چیست و چرا ایجاد می شود و آیا سن درمان کف پای صاف مسئله مهمی است؟. صافی کف پا برای نوزادان و کودکان تازه متولد شده یک امر طبیعی می باشد، زیرا در این زمان رشد کامل قوس کف پا انجام نشده است.

اما با افزایش سن و گذشت زمان این رشد تکمیل می شود، بنابراین به کمی زمان احتیاج است و در دوران کودکی این قوس ایجاد خواهد شد. اما مسئله ای که وجود دارد این است که برای برخی کودکان این قوس هرگز ایجاد نمی شود و پاها کاملا صاف باقی می مانند.

همچنین این امکان وجود دارد که یکی از پاها صاف باشد و در عین حال انعطاف پذیری هم داشته باشد، این بدان معناست که کودک تا زمانی که نشسته یا روی نوک انگشتان خود ایستاده است، دارای قوس قابل مشاهده است.

اما به محظ ایستادن کودک بر روی زمین، قوس از بین می رود، با رشد کودک رباط هایی که قوس کف پا را ایجاد می کنند قوی تر می شوند و همین موضوع باعث می شود تا صافی کف پا از بین برود و یک قوس طبیعی ایجاد خواهد شد.

البته این روند مربوط به زمانی است که صافی کف پا به دلیل مادرزادی ایجاد شده باشد، برخی شرایط وضعیت این طور نیست، بزرگسالان علاوه بر داشتن قوس طبیعی در کف پا، به مرور زمان به صافی کف پا دچار می شوند، این موضوع معمولا مربوط به ایستادن زیاد بر روی پا می باشد که طی این موضوع رباط های پا ضعیف می شوند و در نتیجه سبب صافی کف پا می شود.

مراحل صافی کف پا

مراحل کف پای صاف بنابر علائمی که وجود دارد طبقه بندی می شوند، این مراحل مشخص می کنند که باید از چه نوع درمانی برای آسیب وارد شده استفاده کرد.

مرحله یک: التهاب تاندون ها وجود دارد اما هیچ تغییر شکل واضحی ایجاد نمی شود، تشخیص در طی معاینه فیزیکی انجام می شود و با سونوگرافی یا ام ار ای می توان تشخیص دقیق داد.

مرحله دو: شدت کف پای صاف به طور فزاینده ای مشهود است اما سفت یا آرتروز نیست.

مرحله سه: این مرحله برای فرد دردناک می باشد و سفتی یا آرتریت را به دنبال دارد.

مرحله چهار: آرتریت در مفاصل مچ پاهم گسترش پیدا کرده است.

علائم کف پای صاف چیست؟

 

صافی کف پا جزو عارضه هایی است که معمولا مشکلی ایجاد نمی کند، شما می توانید در کنار آن به سایر فعالیت های خود برسید، تنها زمانی که پیاده روی طولانی مدت داشته باشید احساس ناراحتی خواهید داشت. البته صافی کف پا ممکن است گودی کمر هم ایجاد کند که پس از آن باید برای درمان قوس کمر اقدام کنید.

در کل علائمی که مربوط به این عارضه می باشد شامل موارد زیر است.

درد جزو شایع ترین نشانه مربوط به کف پای صاف است، درد پا و ران که در اثر کشیدگی عضلات و رباط ها ایجاد می شود نشانه ای بارز برای صاف بودن کف پا می باشد. استرس غیر طبیعی در زانو و لگن هم می تواند از موارد موثر در درد این مفاصل باشد.

درد ایجاد شده معمولا در قسمت های زیر احساس می شود:

  • داخل مچ پا
  • قوس پا
  • ران ها
  • مفاصل زانو
  • مفاصل باسن
  • و در کمر احساس می شود.
  • تغییر شکل سریع در کفش
  • به دلیل فشار ناشی از کف پای صاف، قسمت داخلی کفش سریع تر از بین می رود.
  • خستگی سریع پاها
  • سفتی یا بی حسی در پا
  • تورم پاها
  • کالوس ثانویه
  • و همچنین ممکن است با مشکل در راه رفتن یا تعادل مواجه شوید.

برای صافی کف پا باید نزد چه دکتری مراجعه کنیم؟

اگر شما یا کودکتان به صافی کف پا دچار هستید و این سوال برایتان ایجاد شده است که چه دکتری برای درمان مفید است؟ در خصوص پاسخ به این سوال باید بیان کنیم که در ابتدا باید شما علت بروز این آسیب را مشخص کنید و پس از آن متناسب با علت باید به دنبال پزشک مربوط برای درمان باشید.

قدم اول لازم است که به پزشک متخصص فیزیوتراپی مراجعه کنید، پزشک کف پای شما را بررسی می کند و متناسب با وضعیت موجود برخی آزمایشات و عکس برداری ها برایتان نوشته می شود.

البته همان طور که اشاره کردیم این عارضه آسیبی به همراه ندارد و حتی اگر دردی احساس نمی کنید بهتر است برای درمان اقدام نکنید، زیرا برای بزرگسالان تنها روش درمانی جراحی می باشد ک سختی های بسیاری به همراه دارد.

بنابراین تنها اگر از علائم ذکر شده در زیر رنج می برید، در اسرع وقت با یک متخصص پا مشورت کنید:

  • یک پای‌تان نسبت به پای دیگر ضعیف تر بوده و یا درد دارد.
  • بروز علائم ناگهانی صافی کف پا
  • پاهایتان درد و یا بی حسی دارند
  • پا یا مچ پای شما به راحتی آسیب دیده و دچار جراحت می شود.
  • کودک شما دردی را در پای خود تجربه می کند.
  • علائم حتی با ساپورت هایی مانند کفی کفش نیز بهبود نمی یابند.

درمان صافی کف پا چگونه است؟

درمان صافی کف پا چگونه است؟

معمولا در ابتدا استفاده از کفی های مخصوص به افراد توصیه می شود، به کمک این کفی ها درد بیمار در زمان راه رفتن کنترل می شود . یک گزینه مناسب می باشد.

البته اگر میزان صافی کف پا زیاد باشد، ممکن است همچنان پس از استفاده از این کفی ها درد بیمار ادامه داشته باشد، در اینجا باید نوع کفس، جنس و اندازه آن مجدد بررسی شود، اگر همه چیز متناسب باشد اما برای درد بیمار هیچ گونه تاثیری نداشته باشد باید به سراغ سایر روش های درمانی برویم.

البته در بالا در خصوص طبقه بندی های صافی کف پا صحبت کردیم، به طور کل اگر آسیب وارد شده به پای شما مربوط به مرحله یک یا دو باشد و در این زمان به پزشک مراجعه کنید، می توانید با کمک روش های بدون جراحی به راه رفتن خود کمک کنید. اما در صورت شدید تر بودن به جراحی نیاز می باشد. انواع روش های جراحی عبارت است از:

استئوتومی استخوان پاشنه

این جراحی برخی موارد با عنوان تغییر پاشنه نیز شناخته می شود، این روند شامل جابجایی کالکانیم، یک استخوان بزرگ در پشت پاشنه می باشد که از تراز اصلی خود خارج شده است. در طی جراحی آن را در جای درست خود قرار می دهند و سپس استخوان را به کمک پیچ محکم می کنند. در LFAC، گاهی اوقات می‌توانیم، در صورت لزوم، این روش را به روشی با حداقل تهاجم انجام دهیم.

انتقال تاندون

اگر تاندون های خلفی تیبیاس آسیب دیده باشند، انتقال تاندون انجام می شود، به این صورت که یک تاندون از یکی انگشتان کوچک پا گرفته می شود و سپس به پشت مالئول داخلی منتقل می شود. این موضوع بر روی عملکرد های پا تاثیر نخواهد گذاشت و بیماران بهبودی کامل خود را به دست می آورند.

همجوشی مفاصل

اگر میزان صافی کف پا شدید باشد و مطابق با دسته بندی اشاره شده در دسته های سه یا چهار قرار داشته باشد، به جهت درمان آسیب های ایجاد شده در پی آن و از بین بردن عوارض باید به سراغ همجوشی مفاصل برویم.

آیا استفاده از کفی طبی برای صافی کف پا موثر است؟

بله همان طور که اشاره کردیم این مورد جزو گزینه های درمانی موثر می باشد، اما باید نکات زیر در آن رعایت شود:

  • اندازه کفی باید مناسب باشد و پای فرد درون آن اذیت نشود، از داخل کفش بیرون نزند.
  • تا زمانی که فرد در خارج از منزل است باید این کفش و کفی استفاده شود.
  • همچنین می توان از کفش های بند دار استفاده کرد که در این صورت ابتدا باید کفی قبلی از داخل آن خارج شود.
  • کفش های چرمی برای قرار دادن کفی بسیار مناسب هستند.
  • در منزل هم توصیه می شود از دمپایی هایی که دارای قوس داخلی هستند استفاده شود و پای فرد برهنه بر روی زمین قرار نگیرد تا زمانی که درمان صافی کف پا کامل شود.
  • برخی از افراد نیاز دارند از کفش طبی استفاده نمایند ولی کفش طبی محدودیت در استفاده دارد و زمانی که صافی کف پا بسیار شدید باشد مناسب می باشد.

کلام آخر

در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با صافی کف پا و دیگر جزئیات مربوط به آن آشنا کنیم، همان طور که مطالعه کردید برای درمان این آسیب شما باید در ابتدا نزد ارتوپدی مراجعه کنید، در آخر توصیه های لازم به شما گفته می شود و اگر نیاز باشد به پزشک های دیگر ارجاع داده می شوید. امیدواریم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد اگر به دنبال مطالعه مقالات بیشتر هستید می توانید به سایت کلینیک ارتوپد فنی فراز مراجعه کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا